Het hebben van een koolmonoxidemelder in huis is heel belangrijk voor de veiligheid. Koolmonoxide is een gas dat niet zichtbaar is en ook niet geroken kan worden wanneer het in de woning aanwezig is. Hierdoor kan het gas ingeademd worden zonder dat u dit merkt. Koolmonoxide zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer in het lichaam kan worden opgenomen, waardoor het inademen van het gas een fatale afloop kan hebben. Dit kan effectief worden voorkomen wanneer u een koolmonoxidemelder in huis heeft. WALO Haarden en Kachels bezit de CO-Vrij certificering, waardoor wij onze klanten graag adviseren over de juiste plaatsing van een koolmonoxidemelder.
Juiste plaatsing van de koolmonoxidemelder: waarom is dat belangrijk?
Een juiste plaatsing van de koolmonoxidemelder is essentieel, omdat de plaatsing bepalend is voor de werking. Wanneer de koolmonoxidemelder niet juist geplaatst is, dan kan het zijn dat de melder niet of niet op tijd opmerkt dat er koolmonoxide in de lucht aanwezig is. Dit kan betekenen dat u alsnog te maken krijgt met koolmonoxidevergiftiging, ondanks de aanwezigheid van de melder. Een juiste plaatsing is daarmee van levensbelang. Wij geven u belangrijke adviezen met betrekking tot de plaatsing van de koolmonoxidemelder in uw woning. Daarnaast biedt de brandweer u ook meer informatie over een juiste plaatsing.
Waar mag u nooit een koolmonoxidemelder plaatsen?
Er zijn een aantal plaatsen in huis waar u de koolmonoxidemelder zeker nooit moet plaatsen. Op de eerste plaats is dit direct boven een kooktoestel. Daarnaast mag een koolmonoxidemelder nooit naast een luchtinlaat of -uitlaat worden geplaatst. Dit kan ervoor zorgen dat het gas niet gedetecteerd wordt door de luchtstroom. Plaats een koolmonoxidemelder ook nooit achter objecten of stofferingen, zoals achter meubels of gordijnen. Objecten en stofferingen kunnen een blokkade vormen tussen het gas en de koolmonoxidemelder, waardoor de melder niet werkt als er koolmonoxide in de ruimte vrij komt.
Plaatsing in een ruimte met een koolmonoxidebron
In uw woning zijn ruimten mét koolmonoxidebron en zonder koolmonoxidebron aanwezig. De plaatsing van een melder is verschillend. Wanneer u een koolmonoxidemelder gaat installeren in een ruimte waarin een mogelijke koolmonoxidebron aanwezig is, zoals een verbrandingstoestel, dan plaatst u de melder aan het plafond. Dit doet u op horizontale afstand tussen de 1 en 3 meter vanaf de mogelijke koolmonoxidebron. Zorg ervoor dat de koolmonoxidemelder zich centraal in de ruimte bevindt en op minimale afstand van 30 centimeter van alle omliggende wanden. Ook hier geldt dat de melder niet naast een object, luchtinlaat of -uitlaat geplaatst mag worden. U kunt de melder aan een schuin plafond installeren, zoals vaak nodig is op zolder, waarbij u dezelfde regels aanhoudt.
Plaatsing in een ruimte zonder een koolmonoxidebron
Wanneer er geen mogelijke koolmonoxidebron in de ruimte aanwezig is, dan is het belangrijk om de koolmonoxidemelder op ademhoogte te plaatsen. Dit kan loop-, zit- of slaaphoogte zijn, afhankelijk van de ruimte. Bekijk dus goed naar de ademhoogte die in de betreffende ruimte geldt en installeer de koolmonoxidemelder op die specifieke hoogte. Ook hier geldt uiteraard dat de melder zich niet achter objecten en stofferingen mag bevinden en ook niet in de buurt van luchtinlaten of -uitlaten.
Wij adviseren u over de plaatsing van de koolmonoxidemelder
WALO Haarden en Kachels is in het bezit van de CO-Vrij certificering. Dit betekent onder meer dat wij uitsluitend werken met gecertificeerd personeel, waardoor de veiligheid altijd wordt gewaarborgd. Het betekent ook dat wij u adviseren over de juiste plaatsing van de koolmonoxidemelder(s) in uw woning. Hierdoor bent u altijd zeker van een effectieve plaatsing, waardoor u verzekerd bent van een optimale werking. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.