Een duurzame kachel kopen: 3 tips!

Duurzame kachel kopen

Een duurzame kachel kopen kan een enorme opgave lijken, zeker omdat er de laatste tijd veel onzekerheid is ontstaan over de toekomst van houthaarden. Deze onduidelijkheid is ontstaan voor de verscherpte milieuregels en de discussie omtrent de overlast. De grote vraag voor velen is dan ook wel: kunt u nog wel een duurzame kachel kopen? Wij kunnen u geruststellen. Dit kan zeker! Een houtkachel kopen is een verantwoorde keuze, ook in deze tijd. Wel is het zo dat het goed is om op bepaalde zaken te letten. Wilt u een duurzame kachel kopen? Dan geeft Walo Openhaarden u graag tips om de juiste keuzes te maken.

1. Een duurzame kachel kopen die aan de EcoDesign regels voldoet

Sinds 1 januari 2020 zijn de EcoDesign richtlijnen van toepassing. Deze Europese wetgeving bevat producteisen voor nieuwe houtkachels en biomassa gestookte ketels. De kwaliteits- en emissie-eisen zijn flink verscherpt, waardoor de uitstoot de komende jaren zal verminderen. Alle nieuwe houtkachels moeten minimaal 75% rendement hebben en mogen maximaal 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Houtkachels die hier niet aan voldoen mogen niet langer verkocht worden. U kunt dus eigenlijk alleen nog een duurzame kachel kopen door de nieuwe EcoDesign regels, die eerder dan gepland werden ingevoerd.

Het doel van de EcoDesign wetgeving houdt niet op bij het verminderen van de uitstoot. De bewustwording van de stokers moet vergroot worden om overlast en gevaarlijke situaties te voorkomen. De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche pleit voor een keurmerk voor stookhout en een stooktraining bij de aanschaf van een nieuwe kachel. Daarnaast is een vakkundige installatie volgens de DE-erkenning en een bewustwordingscampagne voor bestaande stokers noodzakelijk. Wilt u een duurzame kachel kopen, dan is dit dus altijd een kachel die voldoet aan de EcoDesign wetgeving.

2. Is het rookkanaal volledig CE-gecertificeerd?

U kunt een duurzame kachel kopen, maar een duurzame kachel alleen is niet voldoende. Rookkanalen spelen een grote rol voor de duurzaamheid van uw houtkachel. Zo moeten de gebruikte materialen volledig CE-gecertificeerd zijn. Voor het bouwen van het rookkanaal moet er met diverse zaken rekening worden gehouden, zodat de rookgassen optimaal en veilig afgevoerd kunnen worden. Enkele van deze zaken zijn:

Hittebestendigheid

Het rookkanaal moet bestand zijn tot 600 °C in gebruik of tot maar liefst 1000 °C (wanneer een schoorsteenbrand ontstaat).

Uitmonding

De regelgeving omtrent de uitmonding van het rookkanaal, zoals de afstand tot de buren.

Isolatie

Er moet goede isolatie worden gebruikt om de veiligheid en een positief rendement te waarborgen.

Ruimte

Er moet voldoende ruimte zijn om aan de afstandseisen tot brandbare materialen te voldoen.

3. Een duurzame kachel kopen met typeplaatje en Ecolabel

Een duurzame kachel kopen staat eigenlijk gelijk aan een kachel kopen die voorzien is van een Ecolabel. Sinds 1 januari 2018 dienen alle haarden en kachels, die in Nederland verkocht worden, voorzien te zijn van een Ecolabel. Dit Ecolabel zorgt ervoor dat op alle (elektrische) apparaten het nominaal vermogen te zien is. Daarnaast staat erop vermeld tot welke Energie Efficiëntie klasse de haard of kachel behoort. Het is daarom aan te raden om altijd even te controleren of de haard voorzien is van dit label en een bijbehorend typeplaatje. Zo heeft u altijd zekerheid.

Een duurzame kachel kopen bij Walo Openhaarden

Natuurlijk kunt u een duurzame kachel kopen bij Walo Openhaarden. Als NHK detaillist zijn wij aangesloten bij de Stichting NHK verkoop-installatie (voorheen Vereniging Het Sfeerverwarmingsgilde). Bij ons bent u er zeker van dat de haarden en kachels voldoen aan de strenge EcoDesign eisen. Ook zijn al onze haarden en kachels voorzien van een CE-gecertificeerd rookkanaal en Ecolabel. U bent van harte welkom in onze showroom als u een duurzame kachel wilt kopen. Wij zijn er om u te informeren en te adviseren. Wij denken altijd graag met u mee. Wilt u een duurzame kachel kopen, maar heeft u eerst nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Openingstijden

Maandag Gesloten (op afspraak open)
Dinsdag Gesloten (op afspraak open)
Woensdag Gesloten (op afspraak open)
Donderdag Gesloten (op afspraak open)
Vrijdag 11:00 – 17:00 uur
Zaterdag 10:00 – 15:00 uur
Zondag Gesloten
Scroll naar boven