We zijn vanwege vakantie gesloten vanaf zaterdag 20 juli tot en met woensdag 14 augustus

Verantwoord stoken en overlast voorkomen: 5 tips!

verantwoord stoken

Verantwoord stoken zonder overlast te veroorzaken: hoe doet u dat? Het is natuurlijk heerlijk om thuis te genieten van een gezellig knetterend, warm haardvuurtje. Lekker ontspannen in uw eigen omgeving. De winter wordt een stuk gezelliger met een sfeervolle openhaard en natuurlijk een kop warme chocomelk met slagroom. Toch, bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere stoffen vrij waar u last van kunt hebben. Hier komt bij dat dit ook overlast kan veroorzaken voor uw buren. Dit wilt u natuurlijk niet. Gelukkig kunt u verantwoord stoken en overlast voorkomen door aandacht te besteden aan belangrijke punten. Walo Openhaarden geeft u graag 5 tips voor verantwoord stoken zonder overlast te veroorzaken, voor uzelf óf uw buren.

1. Verantwoord stoken doet u met droog en onbewerkt hout

Als het gaat om verantwoord stoken en het voorkomen van overlast, dan is het belangrijk om te zorgen dat er zo min mogelijk rook vrij komt bij de verbranding van het hout. Daarnaast wilt u zorgen voor de minste hoeveelheid fijnstof. Droge houtblokken met een vochtgehalte onder de twintig procent geven de minste hoeveelheid fijnstof en rook af bij verbranding. U herkent droog hout aan barsten en het loslaten van schors. Hakt u het hout zelf? Dan is het aan te raden om het hout minstens twee jaar te laten drogen voordat u het gebruikt. Stook niet met behandeld, geïmpregneerd, gelijmd of geverfd hout. Spaanplaten, papier, karton en laminaat zijn geen goede stookmaterialen. Bij de verbranding komen veel rook, vliegas en zware metalen vrij.

2. Pas het vermogen van de kachel op de ruimte aan

Zorg ervoor dat het vermogen van de kachel, oftewel de hoeveelheid warmte die af wordt gegeven, past bij de inhoud van de ruimte. Als het vermogen van de kachel namelijk te groot is, kan er niet maximaal gestookt worden zonder dat er veel schadelijke stoffen vrijkomen. Andersom moet de kachel ook geen te klein vermogen hebben, want dan wordt de ruimte onvoldoende verwarmd. U wilt genieten van een goed verwarmde ruimte, maar u wilt wel verantwoord stoken zonder overlast te veroorzaken. Dan is het heel belangrijk om het vermogen van de kachel goed af te stemmen op de ruimte.

3. Zorg voor voldoende zuurstoftoevoer en woningventilatie

Een goede woningventilatie is altijd belangrijk. Het zorgt voor een goede doorstroming van de lucht en een verbetering van de luchtkwaliteit in huis. Wilt u verantwoord stoken zonder overlast, dan is ventilatie éxtra belangrijk. Op de eerste plaats zorgt de ventilatie ervoor dat het vuur voldoende zuurstof krijgt om goed te branden en daarnaast helpt het om de schadelijke stoffen effectief af te voeren. Zet daarom altijd de ventilatieroosters in huis, de luchttoevoer van de kachel of de klep in de schoorsteen helemaal open. Om voor zo min mogelijk overlast voor de omgeving te zorgen is de plek van het rookkanaal cruciaal. Zorg er altijd voor dat het rookkanaal boven het dak uitkomt en niet op een plek waar buren last kunnen hebben van de rook. Handig om te weten: soms is er een vergunning nodig om een rookkanaal aan te mogen leggen.

4. Verantwoord stoken en het klimaat

Wat veel mensen niet weten is dat het belangrijk is om goed te kijken naar de weersomstandigheden. Verantwoord stoken kan namelijk alleen wanneer het weer dit toelaat. Als het windstil is, dan is het niet verstandig om te stoken. Het risico op overlast is aanzienlijk. Dit geldt ook wanneer er sprake is van mist. Bij dergelijke weersomstandigheden blijft de rook lang in de lucht om de woning hangen, waardoor er luchtvervuiling ontstaat. U kunt de Stookwijzer raadplegen om te controleren of u verantwoord kunt stoken in de actuele weersomstandigheden.

5. Schakel een ervaren, erkende schoorsteenveger in

Verantwoord stoken zonder overlast kan eigenlijk alleen als de schoorsteen goed onderhouden wordt. Een zwaar vervuilde schoorsteen zorgt gemakkelijk voor overlast, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee die u zeker niet wilt nemen. Een schone schoorsteen zorgt voor een goede ventilatie en een optimale verbranding. Doordat de rook goed naar buiten kan, wordt een veilige situatie gecreëerd en is er minder risico op een schoorsteenbrand.

Verantwoord stoken zonder overlast met Walo Openhaarden

Walo Openhaarden levert houtkachels en –haarden van de beste kwaliteit, waardoor verantwoord stoken altijd een zekerheid is. U veroorzaakt geen overlast voor uzelf of uw omgeving, maar geniet vooral van de sfeer, de warmte en de gezelligheid. Wij nodigen u uit om eens een bezoek te brengen aan onze showroom, waar wij voor u klaarstaan met meer informatie en advies. Wilt u meer tips over verantwoord stoken zonder overlast? Dan kunt u uiteraard ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Openingstijden

We zijn vanwege vakantie gesloten vanaf zaterdag 20 juli tot en met woensdag 14 augustus

Maandag Gesloten (op afspraak open)
Dinsdag Gesloten (op afspraak open)
Woensdag Gesloten (op afspraak open)
Donderdag Gesloten (op afspraak open)
Vrijdag 11:00 – 17:00 uur
Zaterdag 10:00 – 15:00 uur
Zondag Gesloten
Scroll naar boven