Focus haarden: ontdek de kwaliteit van Focus

Focus Haarden

De Focus haarden staan bekend om de enorme sfeer die zij uitstralen, maar ze blinken ook uit in kwaliteit, duurzaamheid en techniek. Het merk achter de Focus haarden heeft meer dan 50 jaar ervaring en dit is zichtbaar én merkbaar in ieder model van deze fabrikant. Het bedrijf Focus brengt de veeleisende technische normen voor de haarden samen met een flinke dosis creativiteit om steeds weer nieuwe, mooie modellen op de markt te brengen. Natuurlijk bent u bij WALO Haarden & Kachels welkom voor de unieke Focus haarden. Wij vertellen u graag meer over dit ervaren merk.

Het ontstaan van de eerste Focus haarden

Dominique Imbert was de man achter het merk en bedrijf Focus. Meer dan 50 jaar geleden, in 1967, was hij een boerderij aan het verbouwen. Het was een erg koud jaar en hij zocht naar een manier om wat comfortabeler te kunnen werken in de kou. Hij zocht stukjes metaal bij elkaar en construeerde daarvan een vorm als basis om een vuur te maken. Zo werd de basis gelegd voor de Focus haarden van vandaag. In 1967 werd uiteindelijk de eerste Focus haard gecreëerd, namelijk de Antéfocus.

Dominique Imbert, dé kracht achter de Focus haarden

Focus haarden zijn stuk voor stuk uniek, en dat is ook precies zoals oprichter Dominique Imbert het bedoeld heeft. De oprichter van Focus werd in het zuiden van Frankrijk geboren, in de plaats Montpellier, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog (1940). Na meerdere banen te hebben gehad, werd hij uiteindelijk hoogleraar geschiedenis aan het lyceum in Parijs. Hier ontdekte Dominique dat hij liever met metaal wilde werken, waarna hij ijverig zijn roeping achterna ging. Hij leerde metaal verhitten, vormen, smeden en beeldhouwen, maar volgde geen specifieke opleiding. Hij volgde zijn gevoel én precies dat heeft geleid tot het succes van de Focus haarden. Dominique Imbert overleed in 2021.

Focus haarden komen niet van een ontwerper

Voor veel haardenmerken geldt dat er een ontwerper aan de top staat. De haarden worden door een opgeleid designer ontworpen. Toch blijkt dit niet de enige weg naar succes, en dat heeft Dominique Imbert met de Focus haarden bewezen. Hij zag zichzelf namelijk helemaal niet als ontwerper. Zo gaf hij tijdens een lezing in Kiev aan dat hij geen architectuur had gestudeerd of naar een ontwerpschool was geweest, dat hij geen enkele tekenles in zijn leven had gevolgd en ook niets te maken had gehad met het studeren of bestuderen van kunstgeschiedenis, schone kunsten, beeldhouwkunst of schilderkunst. Alles kwam neer op gevoel, en dat komt niet uit de boeken, maar van binnenuit.

Het grote succes van de Focus haarden wereldwijd

De Focus haarden komen oorspronkelijk uit Frankrijk, maar door de jaren heen is de markt steeds groter en veelzijdiger geworden. Tegenwoordig werken er ongeveer honderd mensen voor het bedrijf en meer dan de helft van de Focus haarden is bedoeld voor de export. De Focus haarden worden verkocht in onder meer Amerika, Japan, Oost-Europa en West-Europa. Volgens Dominique ligt de kracht van de Focus haarden in het feit dat ze helemaal niets met mode te maken hebben. Nog nooit had hij ook maar gekeken naar de trends op het gebied van haarden. Hij volgde vooral zijn intuïtie en dat is precies waarom hij zo veel plezier bleef ervaren van het ontwerpen van zijn Focus haarden. Zelf zei hij hierover dat design voor hem de uitdrukking is van de spanning tussen poëzie en nut, tussen kunst en functionaliteit, tussen emotie en rationaliteit.

Kenmerken van het bedrijf Focus

Het handelsmerk Focus is tegenwoordig veel meer dan een handelsmerk of bedrijf. Focus is een gevoel, het is poëzie. Het wereldwijde distributienetwerk van het bedrijf omvat inmiddels 55 landen en de omzet ligt jaarlijks ruim boven de 10 miljoen euro. De Antéfocus uit 1967 en de Gyrofocus uit 1968 bleken het begin van een bijzondere reeks Focus haarden. Inmiddels zijn er al meer dan 60 Focus haardmodellen op de internationale markt verschenen.

Het merk besteedt veel aandacht aan duurzame ontwikkeling en is dan ook trots dat 100 procent van alle Focus haarden in Frankrijk zelf wordt gemaakt. Dominique Imbert is altijd betrokken gebleven bij het bedrijf en bleef tot het laatste moment verantwoordelijk voor de conceptie en het design van de modellen. Wel had hij in 2015 twee ervaren professionals aangewezen om het bedrijf te leiden. Dit zijn Laurent Gaborit, voormalig Sales Director voor Frankrijk, en Jean-Marc Chalier, voormalig Financieel Directeur. Het bedrijf Focus is de kenmerkende ‘open’ modellen stapsgewijs aan het moderniseren naar ‘gesloten’ modellen om aan de EcoDesign 2022 wetgeving te voldoen.

Focus haard

Ervaar zelf de magie van de Focus haarden in huis

Focus haarden voldoen niet aan de laatste trends, maar kennen een geheel eigen trend die u nergens anders tegenkomt. De Focus haarden zijn tijdloos en brengen sfeer in elke woning, ongeacht de interieurstijl. Deze haarden zijn uniek en elk model staat garant voor eindeloos veel sfeer en warmte. Wilt u ook gaan genieten van deze ‘magie’ van een Focus haard? Kom dan eens naar de showroom van WALO Haarden & Kachels om de Focus haarden te bekijken en u te laten inspireren. Wij zijn er uiteraard om met u mee te denken en de beste, meest sfeervolle oplossing voor uw woning te vinden. Wilt u eerst meer weten over de Focus haarden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Scroll naar boven