Is een houtkachel nog toegestaan?

Houtkachel toegestaan

Is een houtkachel nog toegestaan en, misschien nog belangrijker, blijft deze in de toekomst ook nog toegestaan? De interesse in de houtkachel groeit, zeker nu de gasprijzen enorm stijgen en er nog geen uitzicht is op echte verbetering. De toekomst is wat dat betreft onzeker en wie wil besparen kan beter verwarmen zonder gas te gebruiken. Een houtkachel kopen is dan de oplossing, maar er wordt tegenwoordig zo veel gesproken over de houtkachel dat er gemakkelijk verwarring ontstaat. Dus, is de houtkachel nog toegestaan en blijft de houtkachel toegestaan in de toekomst? WALO Haarden & Kachels geeft u graag meer informatie.

Mag een houtkachel nog wel?

De overheid treft steeds meer maatregelen om ervoor te zorgen dat het milieu beter beschermd wordt. Het milieu wordt sterk belast door fijnstof en CO2, en die vervuiling moet worden gereduceerd. Daarom stelt de Nederlandse overheid steeds meer maatregelen in om de milieuvervuiling tegen te gaan. Zo worden er op korte termijn ook emissievrije zones ingesteld, om te beginnen in de grotere steden, waar vervolgens alleen nog gereden mag worden met voertuigen die geen CO2 uitstoten. Dit soort maatregelen zorgen ervoor dat mensen gaan twijfelen of het nog wel verantwoord is om een houtkachel te kopen. Is de houtkachel nog toegestaan nu we te maken hebben met de EcoDesign 2022 wetgeving? Het eenvoudige antwoord is: Ja, de houtkachel is nog toegestaan. Het gaat er vooral om dat u aan de nieuwe wetgeving blijft voldoen.

Wat is de EcoDesign 2022 wetgeving precies?

Om aan de wetgeving te kunnen voldoen is het belangrijk om te weten wat de wetgeving precies inhoudt. We hebben het dan over de zogenaamde EcoDesign 2022 wetgeving, waarin hoge eisen worden gesteld door de Nederlandse overheid als het gaat om de uitstoot van schadelijke stoffen. Als het om de houtkachel gaat, dan zijn er twee belangrijke eisen van belang. Op de eerste plaats moet de uitstoot van fijnstof onder de 40 mg/m3 blijven en daarnaast moet het rendement hoger dan 75 procent liggen. Door middel van verantwoord stoken en het hanteren van een juist stookgedrag zorgt u eenvoudig zelf voor voldoende rendement om aan deze wetgeving te voldoen. Laat u de houtkachel installeren door een ervaren partij, zoals WALO Haarden & Kachels, dan weet u zeker dat u voldoet aan de EcoDesign 2022 wetgeving.

Komt er een verbod op houtkachels?

Voor nu is een houtkachel nog toegestaan en we kunnen u geruststellen. De houtkachel blijft ook toegestaan in de toekomst. Er is in geen geval sprake van een actief verbod op houtkachels en dit wordt ook niet ingesteld. De houtkachels van nu zijn namelijk beter dan de houkachels die ouder zijn dan 15 jaar. Het zijn vooral deze oude houtkachels die de milieuvervuiling veroorzaken. Wilt u nu een nieuwe houtkachel kopen, dan koopt u een moderne houtkachel die zorgt voor een veel hoger rendement, die over de juiste middelen beschikt voor het optimaliseren van het verbrandingsproces en waarmee u meer controle over de luchttoevoer heeft. Nieuwe houtkachels bereiken een rendement dat rond de 80 procent ligt. U kunt dus zorgeloos een nieuwe houtkachel kopen. Het gebruik ervan wordt niet verboden. Uiteraard is het wel belangrijk om aandacht te besteden aan verantwoord stoken.

Het belang van verantwoord stoken

Verantwoord stoken is heel belangrijk, ook om overlast voor uzelf of uw buren te voorkomen. Op de eerste plaats betekent dit vooral dat u voor het stoken gebruik maakt van onbewerkt, droog hout. Daarnaast is het belangrijk om de schoorsteen op periodieke basis te laten reinigen door een erkende schoorsteenveger. Bij verantwoord stoken gaat het er ook om dat u het kachelvermogen op de ruimte afstemt en dat u zorgt voor voldoende woningventilatie en zuurstoftoevoer.

Een nieuwe houtkachel kopen: waar let u op?

Wilt u een nieuwe houtkachel kopen, dan zijn er een aantal zaken om op te letten. Op de eerste plaats is het belangrijk om goed te kijken naar het rendement. In het beste geval kiest u voor een houtkachel met een lage uitstoot en een hoog rendement. Daarnaast is ook het vermogen van de houtkachel belangrijk. Het vermogen moet goed op de ruimte zijn afgestemd. Een te hoog vermogen voor de ruimte zorgt ervoor dat het makkelijk veel te warm wordt, terwijl een te laag vermogen voor de ruimte ervoor zorgt dat de ruimte niet optimaal verwarmd kan worden. Uiteraard is het vooral ook belangrijk om te kijken naar wat voor houtkachel goed past bij u en uw interieur. Er zijn veel mogelijkheden. Bij WALO Haarden & Kachels denken wij natuurlijk graag met u mee.

Uw nieuwe houtkachel van WALO

U kunt met een gerust hart een nieuwe houtkachel kopen en er jarenlang vooral heel veel plezier van hebben. Voor een nieuwe houtkachel bent u natuurlijk van harte welkom bij WALO Haarden & Kachels. In onze showroom staan meerdere modellen voor u klaar. Kom eens langs bij ons, in Hillegom, en laat u inspireren, informeren en adviseren. Wij zijn u graag van dienst. Natuurlijk kunt u ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen als u nog vragen heeft.

Openingstijden

We zijn zaterdag 27 april gesloten vanwege Koningsdag

Maandag Gesloten (op afspraak open)
Dinsdag Gesloten (op afspraak open)
Woensdag Gesloten (op afspraak open)
Donderdag Gesloten (op afspraak open)
Vrijdag 11:00 – 17:00 uur
Zaterdag 10:00 – 15:00 uur
Zondag Gesloten
Scroll naar boven