Openhaard meubel: integratie van haarden in meubelstukken

openhaard meubel

Een openhaard meubel, of een haardmeubel, is ideaal om van een haard te genieten op een unieke manier. We zien steeds vaker dat mensen ervoor kiezen een mooie haard naar keuze te laten verwerken in een wandmeubel of een kast. Bij Walo Haarden & Kachels heeft u uiteraard de mogelijkheid om een haardmeubel op maat te laten maken. De haard is het centrale punt in uw woning. Door de haard te combineren met mooie kasten, in de vorm van een maatwerk haardmeubel, ontstaat er een mooi geheel en wordt de woonkamer direct veel gezelliger. Wij geven u graag een aantal tips en adviezen voor wanneer u een openhaard meubel op maat wilt laten maken.

1. Bepaal uw opslagbehoefte

Het is goed om te kijken naar de rest van uw woning en de opslagruimte die u daarin heeft. Past deze opslagruimte al goed bij uw behoeften, of is er meer nodig? Zijn de maatwerk kasten rond een openhaard essentieel voor opslag? Door hier goed naar te kijken kunt u makkelijker bepalen in hoeverre uw openhaard meubel opslagruimte moet bieden. Het helpt bijvoorbeeld om vast te stellen of u beter kiest voor een hoog meubel of juist voor een lage boekenkast of bank. Uiteindelijk gaat het erom dat er een mooi geheel ontstaat waar u optimaal opslagvoordeel uit haalt én waar u eindeloos van kunt genieten. Daar zorgen wij graag voor.

2. Wilt u een haard met schoorsteen?

U kunt kiezen voor een openhaard meubel, met echt hout of gas vuur, maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een haardmeubel op maat met een elektrische haard, bijvoorbeeld. De keuze is van meerdere factoren afhankelijk. Zo is er niet in elke woning een bruikbare schoorsteen aanwezig, welke voor een echte haard wel noodzakelijk is. Wilt u een schoorsteenhaard, ofwel een haard waarvoor een rookkanaal nodig is? Dit soort haarden, zoals een hout- of gasgestookt model, zijn ideaal om meer ruimte te creëren, maar toch een overzichtelijke uitstraling te behouden. De schoorsteenmantel verdient in dit geval alle aandacht als het gaat om het design van uw openhaard meubel op maat. Door decoratieve items aan uw schoorsteenmantel toe te voegen, wordt uw haard het middelpunt van de kamer.

3. Een wandmeubel of een vrijstaand openhaard meubel?

Wanneer u een wat kleinere woonkamer heeft, dan heeft een wandmeubel met haard vaak de voorkeur. U heeft zelf de keuze in hoeveelheid elementen, waardoor u het wandmeubel met haard zo groot kunt maken, of zo klein kunt houden, als u zelf wilt. Meerdere elementen zijn mogelijk, waaronder kleppen, lades, open vakken of deuren. Uiteraard kan het haardmeubel worden gecombineerd met een televisiemeubel. Een wandmeubel met haard niet de enige optie. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een doorkijkhaard in een mooi haardmeubel op maat. De doorkijkhaard laat u op een heel andere manier van de haard genieten, en kan makkelijk worden toegepast in grotere ruimten, bijvoorbeeld als unieke room devider.

4. Kies symmetrische of asymmetrische haardkasten

Waar uw haard zich bevindt in het meubelstuk is natuurlijk helemaal uw keuze. Er zijn geen regels: doe wat past bij uw huis en uw behoeften. Hedendaagse haarden werken vaak goed in moderne woningen, vooral als het ontwerp strak en no-nonsense is. Meer traditionele huizen voelen misschien het beste aan met een symmetrische open haard met een gelijk meubelstuk aan beide kanten. U heeft zelf de keuze uit symmetrische of asymmetrische haardkasten. Natuurlijk denken wij graag met u mee over het ideale ontwerp voor uw woning. Wij zetten ons in om ervoor te zorgen dat uw nieuwe haard met haardmeubel écht het centrale punt in uw woning worden voor een optimale gezelligheid.

5. De juiste hoogte van het openhaard meubel bepalen

Een openhaard meubel kan zo uitgebreid worden als u zelf wilt. Hierin wordt een (open)haard naar wens verwerkt. Het is vooral goed om te kijken naar uw eigen gebruik van de haard om te bepalen hoe hoog deze in het meubelstuk moet komen. Heeft u een relatief hoge bank en wilt u vanaf deze zitplek van de haard genieten? Dan wilt u de haard wat hoger in het geheel hebben. Ligt u liever op de grond met een dekentje en een boek voor de haard, of wilt u misschien de televisie nog boven de haard verwerken in het haardmeubel? Dan wilt u de haard waarschijnlijk liever iets lager in het haardmeubel.

6. Mix en match de basis en planken van uw haardmeubel

Verborgen opbergers en open planken werken goed samen, vooral bij haarden die gecentreerd zijn op een korte muur. Het is een look die vaak wordt gezien in traditionele huizen of woningen in cottage-stijl, en die een ruimte visueel evenwicht kan geven. Planken aan de zijkant van deze woonkamerhaard tonen kleurrijke accessoires en helpen de ruimte te openen om deze groter te laten lijken dan deze is. Met een mooi haardmeubel kunt u de ruimte dus groter laten lijken, terwijl u ook geniet van meer opslag- en displayruimte. Uiteraard heeft u meer dan voldoende keuze aan materialen. Denk bijvoorbeeld aan gespoten materialen, steen en spaanplaat met luxe print in hout.

7. Gaat u voor een open of dicht openhaard meubel?

Heeft u veel eigendommen die u in het openhaard meubel op wilt bergen, maar die niet door iedereen gezien hoeven te worden? Dan kiest u liever voor een meubel met gesloten delen, dus met laden of bijvoorbeeld kastdeuren. Heeft u een mooie collectie boeken of een verzameling objecten die u graag tentoonstelt? Dan zijn boekenplanken of displays een mooiere optie. Alles hangt af van hoe u gebruik wilt maken van het openhaardmeubel. Natuurlijk is het ook mogelijk om gesloten delen met open delen te combineren. Hierin denken wij graag met u mee. Wij leggen u de mogelijkheden voor en bespreken de opties, zodat we altijd een ontwerp vinden dat perfect aan uw behoeften voldoet.

Wilt u een openhaard meubel op maat laten maken?

Walo Haarden & Kachels staat voor u klaar wanneer u een openhaard meubel op maat wilt laten maken. Wilt u een mooi meubelstuk rondom een openhaard, een gashaard of bijvoorbeeld een elektrische haard? Kom dan langs in onze showroom in Hillegom om u te laten inspireren. Wij informeren en adviseren u graag op vrijblijvende basis. Wilt u eerst meer weten over een openhaard meubel op maat? Neem dan gerust contact met ons op.

Scroll naar boven