De Groene Stoker: hét initiatief voor houtstokers

De Groene Stoker

De Groene Stoker is een Nederlandse stichting die zich inzet voor iedereen die van houtvuur houdt. Deze stichting wil niet alleen gelijkgestemden samenbrengen, maar zet zich onder meer ook in om iedereen te leren op een verantwoorde wijze te stoken. Het is zo dat verantwoord stoken de overlast voor de houtstokers zelf én voor hun omgeving verlaagt. De Groene Stoker informeert over de diverse interessante voordelen van het stoken van hout en helpt om stoken op een meer verantwoorde wijze te doen. WALO Haarden & Kachels staat achter De Groene Stoker. Wij vertellen u graag meer over deze stichting én over verantwoord stoken.

Houtstoken moet mogelijk blijven

De Groene Stoker zet zich onder meer in om te voorkomen dat het gebruik van open haarden en houtkachels in woningen steeds meer onder druk komt te staan. In maart 2021 werd er nog een poll gehouden door Radar Avro Tros. Maar liefst 5.612 mensen namen deel aan deze poll en de resultaten liegen er niet om. Maar liefst 58 procent van de deelnemers is van mening dat de overlast van open haarden en houtkachels in woningen moet worden beperkt.

De overheid stelt nog geen verbod in

De Nederlandse overheid heeft op dit moment geen concrete plannen om een verbod op het gebruik van open haarden of houtkachels uit te spreken. Toch geeft het resultaat van de poll wel aan hoe er gemiddeld wordt gedacht over het gebruik van open haarden en kachels in Nederlandse woningen. Mensen willen het vooral laten verbieden door de hoeveelheid gezondheidsklachten en de stankoverlast die zij ervaren door het gebruik van een open haard of houtkachel door iemand in de directe omgeving. Van alle deelnemers aan de poll gaf 14 procent aan dat het stoken van hout moet kunnen, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Dit is zeker iets waar De Groene Stoker ook op inhaakt. De stichting richt zich daarom ook op verantwoord stoken.

De Groene Stoker gaat voor samen verantwoord stoken

Stichting De Groene Stoker zet zich niet alleen in voor houtstokers, maar bestaat ook uit een groep experts met een passie voor houtvuur. De stichting kiest voor samen verantwoord stoken, en zorgt ervoor dat de juiste mensen hiervoor samen komen, zodat er meer positieve aandacht komt voor het verantwoord stoken zonder overlast. De gepassioneerde houtstokers hebben een belangrijke missie ingesteld, waarbij zij zich uitsluitend op feiten baseren. Deze feiten worden altijd door ervaringen, historie, rapporten en wetenschappen onderbouwd. Verantwoord stoken is mogelijk, en die boodschap draagt De Groene Stoker graag uit.

Belangrijke aandachtspunten bij verantwoord stoken

De Groene Stoker wil vooral ook positieve aandacht voor verantwoord stoken en geeft dan ook aan dat iedereen dat kan leren. Verantwoord stoken is namelijk niet moeilijk. Het is enkel belangrijk om te weten waar u rekening mee dient te houden. Hieronder vindt u een drietal belangrijke aandachtspunten bij verantwoord stoken.

1. Op de juiste wijze stoken

Een houtkachel kan op meerdere manieren worden aangestoken. Niet elke manier is even verantwoord. Het is bijvoorbeeld een goede keuze om de houtkachel aan te steken met behulp van de Zwitserse methode. Voor het doven van het vuur geldt. Door dit op de juiste wijze te doen, door de luchtschuif open te laten staan, worden de nadelige effecten sterk verlaagd. De houtkachel aansteken met papier of karton is geen verantwoorde keuze.

2. Met het juiste hout stoken

Het gebeurt vaker dat de houtkachel wordt gevuld met hout dat zomaar bij elkaar geraapt is. Is er even geen hout beschikbaar, dan wordt er gebruik gemaakt van kartonnen dozen of papierwerk, geverfd hout of afvalhout. Dit is niet verantwoord en zelfs nog schadelijker. Verantwoord stoken is stoken met het juiste hout. Dit betekent dat het hout droog, onbewerkt en schoon hoort te zijn, het liefst ook voorzien van een keurmerk.

3. Aandacht voor de weersomstandigheden

De weersomstandigheden zijn ook belangrijk wanneer het gaat om verantwoord stoken. Als er geen wind is, wanneer er sprake is van mist, dan is het niet verantwoord om te stoken. Wordt er gestookt bij ongunstige weersomstandigheden, dan levert dit extra overlast voor de omgeving op.

De Groene Stoker verbindt houtstokers

De Groene Stoker heeft door de tijd heen al een groot netwerk van houtstokers opgebouwd, waardoor alle liefhebbers van houtvuur eenvoudig met elkaar worden verbonden. U kunt vriend van De Groene Stoker worden om altijd op de hoogte te blijven van nieuws, weetjes en tips met betrekking tot houtstoken en verantwoord stoken. Natuurlijk kunt u zelf ook actief deelnemen binnen de stichting en bijdragen om de missie waar te maken. De Groene Stoker zet zich in om zo veel mogelijk positieve geluiden over het stoken van hout te laten horen, zodat de mogelijkheid tot het stoken van hout blijft bestaan.

Meld u aan bij De Groene Stoker

Wanneer u bij WALO Haarden & Kachels een houtkachel of open haard koopt, dan raden wij u zeker aan om eens nader kennis te maken met De Groene Stoker. De stichting helpt u, onder meer, om te leren op verantwoorde wijze te stoken. Dit doet De Groene Stoker door kennis, expertise en bewustzijn met u te delen. Uiteraard zullen wij u ook altijd van het beste advies voorzien voor een verantwoord gebruik van uw houtkachel en zorgen we voor een goede en veilige installatie, zodat stoken sfeervol en verantwoord is. Wij sturen altijd een mail met stookinstructies, een goed adres om hout te kopen en nog een aantal tips. Bij problemen kunt u altijd nog een stookinstructie in de showroom volgen, wat wij bij oplevering ook altijd doen. Bezoek onze showroom op afspraak of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies.

Scroll naar boven