Wat kost een propaan gashaard in verbruik?

Wat kost een propaan gashaard

Wat kost een propaan gashaard precies in verbruik en is het in deze tijd, waarin de gasprijzen hoog liggen, wel een voordelige keuze om een gashaard op propaan te kopen? Veel mensen vragen zich dit terecht af. In ons vorige blog konden we u vertellen dat het kopen van een gashaard op propaan nog steeds een voordelige keuze is, en waarom dat zo is. U kunt bij WALO Haarden en Kachels een mooie propaan gashaard kopen die perfect bij uw interieur past. Maar, wat kost een propaan gashaard in verbruik? Daar vertellen we u graag meer over.

De kosten en het verbruik van aardgas en propaangas

Een eerste belangrijk gegeven is dat propaangas niet hetzelfde is als aardgas. De prijzen van aardgas zijn in de afgelopen tijd enorm gestegen, maar dit geldt niet voor propaangas. Dat is dus een belangrijk verschil. Om een goede vergelijking te kunnen maken moet er naar meerdere factoren worden gekeken. Zo wordt een hoeveelheid propaan aangeduid in liters, terwijl een hoeveelheid aardgas in kuub ofwel kubieke meters wordt aangeduid. Er wordt 8.000 Kcal energie geleverd door een kuub aardgas en er wordt 6.000 Kcal aan energie geleverd door een liter propaangas. Wanneer een ruimte met 8.000 Kcal moet worden verwarmd, dan is hier dus een kubieke meter aardgas of 1,33 liter propaangas voor nodig.

Hoe vertaalt dit zich naar kosten?

De gemiddelde prijs van een kubieke meter aardgas is per 1 januari 2023 ongeveer 3 euro. Het kost dus 3.000 euro wanneer u voor 1.000 kubieke meter aan aardgas verstookt. Gebruikt u propaan voor dezelfde stookhoeveelheid? Dan heeft u hier dus 1.333 liter voor nodig. Omgerekend is dit een hoeveelheid van 680 kilogram. De kiloprijs van vloeibaar propaan schommelt tussen de 3 en de 3,5 euro, waardoor de kosten voor hetzelfde verbruik aan propaangas uitkomen tussen de 2.100 en 2.400 euro. De besparing bedraagt dus tussen de 600 en 900 euro op basis van dit verbruik. Voor huishoudens die boven het prijsplafond uitkomen betekent dit dat er een financieel voordeel kan worden bereikt van 20 tot 30 procent.

Hoe groot is het verbruik van cilinders of flessen propaangas?

Wanneer u een propaan gashaard koopt, dan kunt u gebruik maken van cilinders of flessen vloeibaar propaangas. Het opstarten van de haard kost vaak wat meer vermogen, maar daarna gaat de haard in de meeste gevallen wat lager en komt het gemiddelde verbruik van een propaan gashaard uit op 0,4 kilogram propaan per uur. Koopt u een fles van 10,5 kilogram vloeibaar propaangas, dan betekent dit dat u daar 26 uur mee kunt stoken. Schaft u een cilinder van 33 kilogram vloeibaar propaangas aan? Dan kunt u uw propaan gashaard voor de duur van 82,5 uur voorzien van brandstof. We gaan altijd uit van 2 flessen of 2 cilinders. Dit betekent dat u 52 uur kunt stoken met een set gasflessen en 165 uur met een set cilinders propaangas.

Wat kost een propaan gashaard voor een gemiddeld huishouden?

Een gemiddeld huishouden ontsteekt niet elke avond de haard. Er zijn avonden waarop we niet thuis zijn en er zijn avonden waarop er niet extra gestookt hoeft te worden om het lekker warm te hebben. Vaak gaat de haard enkel in de avonden aan. Wanneer we uit gaan van 10 uur per week waarin de propaan gashaard aan staat, dan worden er iets meer dan 2 flessen vloeibaar propaangas verbruikt per maand. Maakt u gebruik van cilinders, welke een inhoud hebben van 33 kilogram vloeibaar propaangas, dan hoef u de cilinders slechts eens per 4 maanden te wisselen.

Wat kost een propaan gashaard in verbruik per uur?

Het is begrijpelijk dat u wilt weten wat een propaan gashaard nu precies kost per uur. Het is immers zo dat het ene huishouden 5 uur stookt en het andere huishouden misschien wel 15 uur per week. Wat kost een propaan gashaard in verbruik wanneer we dit per uur berekenen? Maakt u gebruik van 2 cilinders van 33 kilogram, dan levert dit u 165 uren aan stoken op. De kosten van de cilinders bedragen 200 euro (tarief december 2022). Dit betekent dat het 1,21 euro per uur kost om de propaan gashaard te laten branden. Gebruikt u propaan gasflessen, dan leveren 2 flessen u 52 uur stoken op. De kosten van deze flessen komen uit op ongeveer 52 euro. Wanneer we dit omrekenen, dan kost het stoken met de propaan gashaard u 1,38 euro per uur.

Wilt u een sfeervolle propaan gashaard kopen?

De kosten voor het stoken met een propaan gashaard liggen lager dan vaak gedacht wordt. Het is een financieel aantrekkelijke manier om te stoken, ook (of misschien wel vooral) in deze tijd. Uiteraard is er voor ieder huishouden, voor elke woonkamer en ieder interieur een mooie oplossing te vinden bij WALO Haarden & Kachels. In onze showroom kunt u kennis maken met al onze verwarmingsoplossingen, van houtkachels tot propaan gashaarden. U kunt ons bezoeken in Hillegom, op de grens tussen Zuid-Holland en Noord-Holland, vlakbij Amsterdam. Wilt u eerst meer weten over de haard op propaangas of over de kosten van een propaan gashaard? Neem dan gerust contact met ons op.

Scroll naar boven