We zijn vanwege vakantie gesloten vanaf zaterdag 20 juli tot en met woensdag 14 augustus

Voordeel van de houtkachel: ontdek alle pluspunten van houtkachels!

houtkachels

Het benoemen van een enkel voordeel van de houtkachel is niet eenvoudig. Er zijn namelijk veel meer interessante voordelen te noemen. Waar de één meer waarde hecht aan de efficiëntie, vindt de ander de besparing op stroom of gas veel belangrijker. Een houtkachel combineert sfeer met vuurbeleving, en daar kan iedereen eigenlijk van genieten. Walo Haarden & Kachels biedt u graag meer inzicht in 7 van de meest belangrijke houtkachel voordelen.

1. De houtkachel biedt een hoge efficiëntie

Er wordt vaker gedacht dat houtkachels niet heel efficiënt zijn, maar in de praktijk geldt dit eigenlijk alleen nog voor oude exemplaren. Moderne houtkachels zijn in de regel zeer efficiënt en voldoen aan de ECODESIGN regeling. Dat is een verrassend voordeel van de houtkachel. De efficiëntie verwijst in dit geval naar het vermogen van de houtkachel om niet alleen de meeste warmte te halen uit ieder stuk hout, maar ook naar het effectief naar de kamer stralen van die warmte. Fabrikanten moeten in deze tijd voldoen aan strengere emissienormen en dit betekent dat de houtkachels tegenwoordig worden ontworpen met het oog op het bereiken van een maximale efficiëntie. Vergeleken met traditionele openhaarden zijn houtkachels dus efficiënter. Er komen minder emissies vrij, ze vragen minder onderhoud en produceren meer warmte.

2. Een comfortabele warmteafgifte aan de ruimte

Een houtkachel moet niet alleen de meeste warmte onttrekken aan de verbranding van het brandhout en de rookgassen, via het secundaire verbrandingsproces, maar de houtkachel moet deze warmte ook goed af kunnen geven aan de ruimte. Houtkachels hebben een stalen, gietijzeren of spekstenen bekleding aan de buitenkant. Aan de binnenzijde is vaak een bekleding van skamol, chamotte of gietijzer te vinden. Het design is zo ontworpen dat het vuur zo heet mogelijk wordt. De warmte wordt voor het grootste deel afgegeven via het glas. Deze warmte straalt ook nog uit naar de ruimte na uitschakeling. U kunt de houtkachel uit laten gaan en toch nog een tijd van de comfortabele warmte genieten. Dat is een behaaglijk voordeel van de houtkachel; de ruimte wordt niet direct een stuk kouder.

3. Een stuk minder uitstoot dan vaak gedacht

De hogere rendementen van de moderne houtkachels helpen bij het verminderen van de hoeveelheid rook en andere schadelijke deeltjes die kunnen vrijkomen bij de verbranding van brandhout. Hierdoor ligt de uitstoot ten opzichte van de openhaard een stuk lager dan in de meeste gevallen wordt gedacht. Houtkachels werken door het brandhout langzamer en efficiënter te verbranden. Dit doen zij door de rookgassen, die bij de verbranding van het hout vrijkomen, te verbranden om nog meer warmte te genereren. Door zowel het brandhout zelf als de rookgassen beter te verbranden, komt er minder uitstoot vrij. Hierdoor zijn alle houtkachels in de afgelopen jaren een stuk milieuvriendelijker geworden. Het spreekt voor zich dat dat een zeer belangrijk voordeel van de houtkachel van nu is.

4. Goede controle over de warmtegeneratie

Houtkachels bieden u de mogelijkheid om meer controle te hebben over hoe snel en efficiënt het vuur toch heel sfeervol in de kachel brandt. Dit betekent dat u ook goede controle heeft over hoeveel warmte er wordt gegenereerd en dat is een fijn voordeel van de houtkachel. Houtkachels creëren een afgesloten omgeving waar de luchttoevoer naar het vuur volledig kan worden gecontroleerd door gebruik te maken van de ventilatieopeningen. Door zowel de hoeveelheid brandstof in de kachel als de hoeveelheid lucht die bij het vuur komt te regelen, kan het vuur worden geoptimaliseerd, zodat het meer warmte produceert uit elk stuk hout.

5. Eenvoudig langer brandend vuur creëren

De luchtstroom kan eenvoudig worden geregeld, net als de warmte, waardoor het ook makkelijker wordt om langer durende vuren te creëren. Een belangrijk voordeel van de houtkachel is daarom dat er minder onderhoud bij komt kijken dan bijvoorbeeld bij een reguliere openhaard. Een langer brandend vuur betekent dat er minder tijd wordt besteed aan het verzorgen en onderhouden van een vuur, en dat er minder tijd nodig is om meer brandhout aan een kachel toe te voegen. Er blijft dus eenvoudigweg meer tijd over om ervan te genieten.

6. Gebruik van relatief weinig brandhout

Bovenstaand voordeel van de houtkachel leidt tot een ander belangrijk voordeel. De houtkachel is in staat om efficiëntere en langer brandende vuren te creëren, waardoor er ook minder brandhout hoeft te worden gebruikt dan in een traditionele openhaard. U geniet langer van elk vuur met dezelfde hoeveelheid brandhout, waardoor de brandstofkosten gedurende de hele levensduur van de houtkachel verlagen. Wanneer u de houtkachel gebruikt in plaats van een openhaard, dan verlaagt u het tempo waarmee u uw voorraad brandhout opgebruikt, waardoor u op de strookkosten bespaart en van meer warmte geniet.

7. Geen elektriciteit of gas nodig

In tegenstelling tot andere soorten haarden, zoals elektrische haarden en pelletkachels, hebben houtkachels geen elektriciteitsbron nodig om te werken. Houtkachels hebben ook geen gas nodig, wat uiteraard wel het geval is bij centrale verwarming op gas. De gasprijzen stijgen en we willen allemaal op stroom besparen. Een houtkachel is niet alleen gunstig met het oog op duurzaamheid, maar natuurlijk ook met het oog op de financiën. Zeker in deze tijd is de besparing op de energierekening een interessant voordeel van de houtkachel. Een aantal houtkachels, bijvoorbeeld van Hwam, zijn met een Smart Control regeling uit te voeren. In dit geval is wel een stopcontact nodig. Het merk Barbas heeft ook een aantal houtkachels met Opti-air. Deze regelingen zijn bedoeld om het zo efficiënt mogelijk verbranden van het hout voorop te zetten, ongeacht hoeveel hout er in de kachel wordt gegooid.

Ga ook genieten van elk voordeel van de houtkachel

Elk voordeel van de houtkachel is meer dan de moeite waard. Wilt u ook gaan genieten van deze fijne voordelen? Dan bent u bij ons natuurlijk van harte welkom. U kunt zich laten inspireren in onze showroom in Hillegom, Zuid-Holland, op de grens met Noord-Holland, waar u kennis kunt maken met de beste modellen. Wij informeren en adviseren u graag vrijblijvend. Wilt u eerst meer weten? U kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Scroll naar boven